JĘZYK NIEMIECKI: KLASY 1 d T, 1 d LO

Witam wszystkich!!
Mamy nowy tydzień i w związku z tym kolejny materiał z niemieckiego.
Język niemiecki: klasa 1 d LO, 1 d T
Kontynuujemy dział 9 dotyczący mieszkania.

1. Zapisujecie w zeszycie temat: Wiederholung aus dem Kapitel 9. (Powtórzenie wiadomości z działu 9)
2. Dziś mamy podsumowanie materiału leksykalno-gramatycznego z działu 9, który dotyczył mieszkania.
W tym celu wykonajcie proszę zadania znajdujące się w ćwiczeniach 2-7 na stronie 61.
3. W zeszycie jako zdanie domowe opiszcie w kilku zdaniach obrazek i odpowiedzcie pisemnie na pytania znajdujące się pod nim. Zadanie 23/ s 76. (Zawsze w opisie należy uwzględnić kogo widzisz na obrazku, co robi , gdzie się znajduje, jaka jest atmosfera na zdjęciu + pozostałe szczegóły)

Wyślijcie zdjęcia waszej pracy na e-mail: k.podziemska@zsetrakowice.pl.

ZAPISUJECIE W ZESZYCIE DRUGI TEMAT

Zaczynamy kolejny rozdział – 10 dotyczący jedzenia, przyzwyczajeń żywieniowych, produktów spożywczych, poszczególnych posiłków oraz sposobu ich przygotowania, zamawiania jedzenia, wyrażania opinii na temat spożywanych posiłków, lokali gastronomicznych.

1. Thema: Die Mahlzeiten. (Posiłki)

Pod tematem wypiszcie nowe słówka i wyrażenia.
a) die Lebensmittel – artykuły spożywcze und die Speisen – potrawy
der Quark – twaróg
der Honig – miód
die Cornflakes – płatki śniadaniowe
die Marmelade – dżem
das Müsli – musli
die Tomate – pomidor
die Banane – banan
das Obst – owoce
das Gemüse – warzywa
das Vollkornbrot – chleb pełnoziarnisty
das Brötchen – bułka
der Käse – ser żółty
die Wurst – kiełbasa
das Ei – jajko
die Butter – masło
das Weißbrot – chleb pszenny
der Speck – boczek
das Roggenbrot – chleb żytni
der Joghurt – jogurt
die Spiegeleier – jajko sadzone
süße Brötchen mit Rosinen – słodka bułka z rodzynkami
der Brei – kasza
der Schinken – szynka
der Reis – ryż
die Nudel – makaron, kluski
das Fleisch – mięso
der Fisch – ryba
das Hähnchen – kurczak
die Suppe – zupa
der salat – sałata, sałatka
der Schweinebraten – pieczeń wieprzowa
das Schnitzel – kotlet

b) die Sachen auf dem Tisch – rzeczy na stole
das Glas – szklanka, słoik, kieliszek
die Gabel – widelec
der Teller – talerz
das Messer – nóż
der Teelöffel – łyżeczka
der Esslöffel – łyżka stołowa
die Kanne – dzbanek
die Tasse – filiżanka
die Zuckerdose – cukiernica
die Serviette – serwetka papierowa

c) die Getränke – napoje
der Tee – herbata
der Kaffee – kawa
die Milch – mleko
die Limonade – lemoniada
das Mineralwasser – woda mineralna
das Mineralwasser mit Kohlensäure – woda gazowana
das Mineralwasser ohne Kohlensäure –woda niegazowana
der Saft – sok
der Wein – wino
der Kakao – kakao

d) die Mahlzeiten – posiłki
das Frühstück – śniadanie
zum Frühstück esse ich… – na śniadanie jem….
das Mittagessen – obiad
zu Mittag/ zum Mittagessen esse ich ….. – na obiad jem….
der Nachtisch – deser
zum Nachtisch esse ich…. – na deser jem…..
das Abendbrot – kolacja
zu Abend/ zum Abendbrot esse ich …. – na kolację jem….
die Hauptmahlzeit – główny posiłek
die Speise= das Gericht – potrawa
etwas Heißes – coś ciepłego

frühstücken – jeść śniadanie
es gibt – jest, są
nehmen – brać
sich ernähren – odżywiać się
gewöhnlich – zazwyczaj

2. Przeanalizujcie zadania 1,3,5 w podręczniku/ s. 77-78. Po przeczytaniu zadania 5 napiszcie co je i pije się zazwyczaj w Polsce i w Niemczech na śniadanie, podwieczorek, obiad i kolację.
3. W ćwiczeniach wykonajcie zadania: 1-7, s. 62-63

Czekam na wasze wiadomości i zdjęcia z realizacji tematów.
k.podziemska@zsetrakowice.pl.

Życzę miłej pracy i jesteśmy w kontakcie. Pozdrawiam serdecznie.
Katarzyna Podziemska