Technik hotelarstwa to kierunek, który przygotowuje absolwentów do pracy w sektorze usług hotelarsko-turystycznych. Dominującymi typami relacji w tym zawodzie są człowiek - człowiek, człowiek - dokument, co podkreśla cały tok nauczania. W związku z tym zwraca się szczególną uwagę na kształcenie umiejętności dotyczących prawdziwego zachowania, postawy nawyków, sposobu reagowania na życzenia gościa hotelowego oraz właściwą obsługę, odwołując się stale do zasad etyki i kultury zawodowej.
Specjalnie dobrane przedmioty, tematy zajęć oraz profesjonalna kadra przygotują absolwentów tego kierunku do pracy w branży hotelarskiej.
W trakcie nauki zdobędziesz wiedzę i umiejętności dotyczące:
- rezerwowania usług hotelarskich;
- wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji;
- przygotowania jednostek mieszkaniowych do przyjęcia gości;
- przygotowania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;
- przyjmowania i realizacji zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe;
- prowadzenia działalności promocyjnej i sprzedaży usług hotelarskich.
W zawodzie technik hotelarstwa uzyskasz 2 kwalifikacje zawodowe:
- HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
- HGT.06. Realizacja usług w recepcji
Po ukończeniu szkoły będziesz mógł przystąpić do egzaminu maturalnego.
Podczas nauki w tym zawodzie dostaniesz możliwość zdobycia umiejętności biegłego posługiwania się dwoma językami obcymi w zakresie słownictwa zawodowego, co ułatwi Ci kontakt z zagranicznymi turystami lub kontrahentami. Cykl kształcenia obejmuje także zajęcia praktyczne i praktyki zawodowe realizowane w hotelach w kraju i za granicą.
Jako technik hotelarstwa możesz podjąć pracę jako:
- pracownik recepcji hotelowej;
- pracownik służby parterowej i piętrowej;
- pracownik informacji turystycznej;
- specjalista do spraw bankietów, kongresów, zebrań;
- pracownik w organach administracji samorządowej, zajmującej się usługami hotelarskimi;
- możesz prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług noclegowych.
Absolwenci kierunku technik hotelarstwa mają szerokie możliwości znalezienia zatrudnienia w sektorze usług turystycznych. Typowymi miejscami pracy są obiekty bazy noclegowej, takie jak: zakłady hotelarskie, ośrodki wypoczynkowe, zakłady uzdrowiskowe, pensjonaty, zajazdy, schroniska, kwatery prywatne.
Dodatkowe atuty:
Praktyki zawodowe odbywają się w najlepszych hotelach, tj.: Gołębiewski, Mercure, Pałac Brunów, Zamek Czocha, Zamek Kliczków.
Po ukończeniu technikum hotelarstwa absolwent ma możliwość podjęcia studiów wyższych w ramach dalszej specjalizacji w tej dziedzinie (hotelarstwo i turystyka) lub w dziedzinie ekonomicznej.