Technikum hotelarskie

Technik hotelarstwa to kierunek, który przygotowuje absolwentów do pracy  w sektorze usług hotelarsko-turystycznych. Dominującymi typami relacji w tym zawodzie są człowiek - człowiek, człowiek - dokument, co podkreśla cały tok nauczania. W związku z tym zwraca się szczególną uwagę na kształcenie umiejętności dotyczących prawdziwego zachowania, postawy nawyków, sposobu reagowania na życzenia gościa hotelowego oraz właściwą obsługę, odwołując się stale do zasad etyki i kultury zawodowej. 

Specjalnie dobrane przedmioty, tematy zajęć oraz profesjonalna kadra przygotują absolwentów tego kierunku do pracy w branży hotelarskiej.

W trakcie nauki zdobędziesz wiedzę i umiejętności dotyczące:

  • rezerwowania usług hotelarskich;
  • wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji;
  • przygotowania jednostek mieszkaniowych do przyjęcia gości;
  • przygotowania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;
  • przyjmowania i realizacji zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe;
  • prowadzenia działalności promocyjnej i sprzedaży usług hotelarskich.

W zawodzie technik hotelarstwa uzyskasz 2 kwalifikacje zawodowe:

  1. HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
  2. HGT.06. Realizacja usług w recepcji

Po ukończeniu szkoły będziesz mógł przystąpić do egzaminu maturalnego.

Podczas nauki w tym zawodzie dostaniesz możliwość zdobycia umiejętności biegłego posługiwania się dwoma językami obcymi w zakresie słownictwa zawodowego, co ułatwi Ci kontakt z zagranicznymi turystami lub kontrahentami. Cykl kształcenia obejmuje także zajęcia praktyczne i praktyki zawodowe realizowane w hotelach w kraju i za granicą.

Jako technik hotelarstwa możesz podjąć pracę jako:

  • pracownik recepcji hotelowej;
  • pracownik służby parterowej i piętrowej;
  • pracownik informacji turystycznej;
  • specjalista do spraw bankietów, kongresów, zebrań;
  • pracownik w organach administracji samorządowej, zajmującej się usługami hotelarskimi;
  • możesz prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług noclegowych.

Absolwenci kierunku technik hotelarstwa mają szerokie możliwości znalezienia zatrudnienia w sektorze usług turystycznych. Typowymi miejscami pracy są obiekty bazy noclegowej, takie jak: zakłady hotelarskie, ośrodki wypoczynkowe, zakłady uzdrowiskowe, pensjonaty, zajazdy, schroniska, kwatery prywatne.

Dodatkowe atuty:

Praktyki zawodowe odbywają się w najlepszych hotelach, tj.: Gołębiewski, Mercure, Pałac Brunów, Zamek Czocha, Zamek Kliczków.

Po ukończeniu technikum hotelarstwa absolwent ma możliwość podjęcia studiów wyższych w ramach dalszej specjalizacji w tej dziedzinie (hotelarstwo i turystyka) lub w dziedzinie ekonomicznej.

 

 

 

©2024 Zespół Szkół Ekonomiczno-Technicznych im. Kombatantów Ziemi Lwóweckiej w Rakowicach Wielkich. All Rights Reserved.

Wyszukaj

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem