z innowacją DIETETYKA
Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny kierunek dla osób lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dla których ważne jest co i jak jedzą.
Rozwijający się prężnie przemysł turystyczny - powstanie hoteli, restauracji, lokali gastronomicznych - oraz moda na "zdrową kuchnię" stwarzają duże możliwości rozwoju i czynią ten kierunek bardzo atrakcyjnym na polskim rynku pracy.
Chcesz zostać dietetykiem? Doradcą żywieniowym lub trenerem personalnym? A może Twoim marzeniem jest być kucharzem albo prowadzić własną restaurację, czy też pracować w laboratorium analitycznym, chemicznym czy sanepidzie?
Jeśli na któreś z tych pytań odpowiedziałeś TAK, to zapraszamy do technikum żywienia i usług gastronomicznych z innowacją DIETETYKA, z elementami oceny żywności oraz rozszerzonym językiem angielskim i biologią.
Innowacja będzie realizowana we współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu (Wydział Nauk o Żywności) . W ramach tej innowacji przedmiotami uzupełniającymi są dietetyka oraz analiza żywności. Proponowana innowacja pedagogiczna zakłada wykształcenie ucznia mającego wiedzę na temat zależności pomiędzy pożywieniem, a organizmem człowieka.
Absolwent łączy w sobie kompetencje dietetyka i analityka żywności. Posiada wiedzę obejmującą zagadnienia z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego, profilaktyki chorób cywilizacyjnych, a także metod wykorzystywania do oceny żywności.
Podczas nauki w technikum gastronomicznym jeden dzień przeznaczony jest na zajęcia praktyczne, podczas których uczniowie poznają tajniki kulinarne zarówno kuchni polskiej, jak również innych narodów.
Praktykują też przygotowanie różnych diet, opracowują receptury dla poszczególnych rodzajów diet - zgodnie z obowiązującymi zasadami żywienia oraz zaleceniami lekarskimi - dla dzieci i dorosłych, planują i oceniają jadłospisy, obliczają wartość odżywczą i energetyczną potraw i posiłków.
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie posiadał wiedzę i umiejętności określone w kwalifikacjach zawodowych przypisanych do zawodu:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań przygotowuje do oceniania jakości produktów, przechowywania żywności, obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy, obsługi sprzętu gastronomicznego, przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów oraz wydawania dań.
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych przygotowuje do oceniania jakości żywności, planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia, organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej, wykonywania usług gastronomicznych, oraz ekspedycji potraw i napojów.