Regionalna gastronomia dla Dolnego Śląska
Numer projektu: FEDS.08.01-IZ.00-0026/23
Projekt dofinansowany ze środków EFS+ i budżetu państwa w ramach FEDŚ 2021-2027
Projekt realizowany w Partnerstwie Województwa Dolnośląskiego
z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Powiatem Bolesławieckim oraz Powiatem Lwóweckim.
W projekcie udział wezmą uczniowie z następujących szkół, które będą Realizatorami działań: Dolnośląski Zespół Szkół w Biedrzychowicach (Województwo Dolnośląskie), Dolnośląski Zespół Szkół w Karpaczu (Województwo Dolnośląskie), Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego
w Bożkowie (Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi), Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. H. Sucharskiego w Bolesławcu (Powiat Bolesławiecki) oraz Zespół Szkół Ekonomiczno - Technicznych im. Kombatantów Ziemi Lwóweckiej w Rakowicach Wielkich (Powiat Lwówecki).
Projekt skierowany jest do uczniów z tych placówek, którzy kształcą się na kierunku "Technik żywienia i usług gastronomicznych" oraz nauczycieli, którzy prowadzą kształcenie w ramach tego kierunku.
Głównym celem projektu jest rozwijanie działań związanych z dostosowaniem szkolnictwa zawodowego do potrzeb dolnośląskiego rynku pracy oraz zwiększenie efektywności nauczania kompetencji, w tym kluczowych. Przyczyni się to do podniesienia atrakcyjności i jakości kształcenia zawodowego, dostosowania kształcenia do regionalnego rynku pracy, zwiększenia współpracy szkół z pracodawcami oraz zwiększenia zatrudnienia absolwentów szkół zawodowych.
Projekt odpowiada na potrzebę zapewnienia rozwoju atrakcyjnej oferty
w obszarze kształcenia zawodowego, szczególnie w ramach kierunku "Technik żywienia i usług gastronomicznych" oraz podnoszenia kompetencji uczniów
i nauczycieli.
Okres realizacji projektu: 01.01.2024 r. do 30.06.2026 r.
|
Kwota dofinansowania: 2 095 822,54 zł |
Harmonogramy wsparcia w projekcie:
- listopad-grudzień 2025
Kurs: język angielski dla uczniów - grupa IV
Kurs: Przygotowanie deserów restauracyjnych – grupa I
Kurs: Przygotowanie deserów restauracyjnych – grupa II
- listopad 2025
Kurs: Doradztwo edukacyjno-zawodowe
Kurs języka angielskiego dla uczniów - gr. III
- październik 2025
Kurs "Planowanie diet i tworzenie posiłków dietetycznych" – grupa II
Kurs: Doradztwo zawodowe - indywidualne
- wrzesień 2025
Kurs „Przygotowanie potraw zgodnie z trendami rynkowymi zasadami zdrowego żywienia” - grupa I
- czerwiec 2025
Kurs języka angielskiego dla uczniów - gr. II
- maj 2025
Kurs języka angielskiego dla uczniów - gr. I
- kwiecień 2025
Kurs: “Zielone kompetencje” – grupa IV
Kurs: Doradztwo zawodowe - indywidualne
- marzec 2025
Kurs: Planowanie diet i tworzenie posiłków dietetycznych – grupa I
Kurs: “Zielone kompetencje” – grupa III
Kurs: Doradztwo zawodowe - indywidualne
- luty 2025
Kurs: “Zielone kompetencje” – grupa I
Kurs: “Zielone kompetencje” – grupa II
Kurs: "Przygotowanie potraw zgodnie z trendami rynkowymi i zasadami zdrowego żywienia” - grupa I
- styczeń 2025.
Kurs: Miksologia soft drinków – grupa II
- wrzesień 2024.
Kurs: Obsługa kelnerska – grupa II
- czerwiec 2024.
Kurs: Obsługa kelnerska – grupa I
Kurs: Serwis napojów mieszanych i alkoholi – grupa I
Kurs: Serwis napojów mieszanych i alkoholi – grupa II
Kurs: Miksologia soft drinków – grupa I
Kurs: Barista – grupa I
Kurs: Barista – grupa II
Harmonogramy wsparcia w projekcie:
wrzesień - październik 2025
kwiecień - sierpień 2025
marzec - kwiecień 2025
luty - marzec 2025
Zapraszamy do udziału w postępowaniu ofertowym przeprowadzanym w trybie zasady konkurencyjności, do zadania pn.:
Zakup i dostawa do Zespołu Szkół Ekonomiczno-Technicznych w Rakowicach Wielkich
wyposażenia niezbędnego
do realizacji projektu „Regionalna gastronomia dla Dolnego Śląska
Zapraszamy do udziału w postępowaniu ofertowym przeprowadzanym w trybie zasady konkurencyjności, do zadania pn.:
Realizacja kursów języka angielskiego w branży gastronomicznej
dla grupy 70 uczniów Zespołu Szkół Ekonomiczno-Technicznych w Rakowicach Wielkich
w ramach realizacji projektu „Regionalna gastronomia dla Dolnego Śląska”.”
BIP