Regionalna gastronomia dla Dolnego Śląska
Numer projektu: FEDS.08.01-IZ.00-0026/23
Projekt dofinansowany ze środków EFS+ i budżetu państwa w ramach FEDŚ 2021-2027
Projekt realizowany w Partnerstwie Województwa Dolnośląskiego
z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Powiatem Bolesławieckim oraz Powiatem Lwóweckim.
W projekcie udział wezmą uczniowie z następujących szkół, które będą Realizatorami działań: Dolnośląski Zespół Szkół w Biedrzychowicach (Województwo Dolnośląskie), Dolnośląski Zespół Szkół w Karpaczu (Województwo Dolnośląskie), Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego
w Bożkowie (Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi), Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. H. Sucharskiego w Bolesławcu (Powiat Bolesławiecki) oraz Zespół Szkół Ekonomiczno - Technicznych im. Kombatantów Ziemi Lwóweckiej w Rakowicach Wielkich (Powiat Lwówecki).
Projekt skierowany jest do uczniów z tych placówek, którzy kształcą się na kierunku "Technik żywienia i usług gastronomicznych" oraz nauczycieli, którzy prowadzą kształcenie w ramach tego kierunku.
Głównym celem projektu jest rozwijanie działań związanych z dostosowaniem szkolnictwa zawodowego do potrzeb dolnośląskiego rynku pracy oraz zwiększenie efektywności nauczania kompetencji, w tym kluczowych. Przyczyni się to do podniesienia atrakcyjności i jakości kształcenia zawodowego, dostosowania kształcenia do regionalnego rynku pracy, zwiększenia współpracy szkół z pracodawcami oraz zwiększenia zatrudnienia absolwentów szkół zawodowych.
Projekt odpowiada na potrzebę zapewnienia rozwoju atrakcyjnej oferty
w obszarze kształcenia zawodowego, szczególnie w ramach kierunku "Technik żywienia i usług gastronomicznych" oraz podnoszenia kompetencji uczniów
i nauczycieli.
Okres realizacji projektu: 01.01.2024 r. do 30.06.2026 r.
Kwota dofinansowania: 2 095 822,54 zł |
Harmonogramy wsparcia w projekcie:
- czerwiec 2024.
Kurs: Obsługa kelnerska – grupa I
Kurs: Serwis napojów mieszanych i alkoholi – grupa I
Kurs: Serwis napojów mieszanych i alkoholi – grupa II
Kurs: Miksologia soft drinków – grupa I
Kurs: Barista – grupa I
Kurs: Barista – grupa II
- wrzesień 2024.
Kurs: Obsługa kelnerska – grupa II
Zapraszamy do udziału w postępowaniu ofertowym przeprowadzanym w trybie zasady konkurencyjności, do zadania pn.:
Zakup i sukcesywna dostawa do Zespołu Szkół Ekonomiczno-Technicznych w Rakowicach Wielkich
artykułów żywnościowych i pomocniczych przeznaczonych do realizacji projektu
„Regionalna gastronomia dla Dolnego Śląska”